8 oktober 2007

Internet Librarian London verslag

Dag 1 van Internet Librarian stond helemaal in het teken van - hoe kan het ook anders - web 2.0 of 'hoe gaan bibliotheken op een creatieve manier om met de oneindig veel web 2.0-mogelijkheden? (library 2.0)'. De laatste tijd krijg zelfs ik het gevoel dat er heel wat op til is in de bibliotheekwereld. Dit congres bevestigt en versterkt mijn vermoeden.
Dag 1 (maandag 8 oktober) ging alvast veelbelovend van start met de keynote speaker, Stephen Abram. De man noemt zichzelf een 'lighthouse thinker' (zie zijn blog:http://stephenslighthouse.sirsi.com/) en is een overtuigd voorstander van alles wat met web 2.0 ook maar iets te maken heeft.
Frases als 'dingen veranderen sneller dan we willen' en 'context is belangrijker dan content' vormen de rode draad in zijn presentatie. Tegelijkertijd trekt hij de rol van de bibliothecaris in twijfel: zodra alle informatie beschikbaar wordt op een ipod, waar zal dan de plaats van de bibliothecaris nog zijn? Zullen bibliotheken nog aanwezig zijn in de question space?
Gelukkig wel, maar dan moeten we wel - in tegenstelling tot wat Google doet - de vragen van gebruikers verfijnen. De 'how' en 'why questions' zijn voor bibliotheken; de 'what, who,...questions' voor Google.
Bibliotheken moeten zich, ten slotte, ook afvragen: focussen we nog op wat echt belangrijk is? Volgens Abram moeten we onze tijd niet langer verdoen met het opsmukken van de opac, maar met zaken die écht belangrijk zijn, nl. 'learning', 'community vision', 'homework support', 'bridging the digital divide', 'creativity',... Genoeg stof tot nadenken, zou ik zeggen.

Na de koffiepauze was het tijd voor the 'real stuff': hoe passen bibliotheken die web 2.0 tools toe? Interessant project hier was 'Literatour' (presentatie:http://www.slideshare.net/akenyg/literatour-in-library-20/). Dit is een Europees project van bibliotheken, taalinstituten en musea uit vijf landen die kennis over literatuur willen uitwisselen hierbij gebruik makend van alle mogelijke web 2.0-tools waaronder Ning, second life,... Het concept is gebaseerd op de 'language cafes' die ze in de bibliotheek van Stockholm organiseren. De bedoeling van deze cafés is het in contact brengen van allochtonen, vreemdelingen met de bibliotheken. Tijdens zo'n café (eigenlijk een informele babbel) wordt dan tegelijkertijd de Zweedse taal ingeoefend. Leuk opzet, want zijn bibliotheken niet allemaal op zoek naar manieren om ook deze groep gebruikers zo goed mogelijk te helpen?

De impact van web 2.0 kan groot zijn. Dat bewees spreker Dave Pattern van Huddersfield University. In zijn organisatie had men af te rekenen met 'Opac suckitude'. In plaats van bij de pakken te blijven zitten, hebben ze zich afgevraagd: "wat kunnen we nu effectief verbeteren aan onze catalogus". Resultaat: een spellingchecker, de mogelijkheid voor gebruikers om commentaar en ratings te voorzien werden toegevoegd,... En de gebruiker kon dit allemaal wel smaken, zo bleek achteraf. Voor de geïnteresseerden: http://www.slideshare.net/daveyp/a102-the-impact-of-20/

In de namiddag volgde dan voor mij de eerste echte kennismaking met 'second life'. Volgens spreekster Kitty Pope moeten bibliotheken een meer actieve rol vervullen in het ontwikkelen van een virtuele wereld. Want de "virtual world=real people interacting in real time". Bibliotheken kunnen die virtuele wereld (waaronder second life) gebruiken als communicatiemiddel met gebruikers en 'to build emotional bandwith'. Of ook: "hoe krijg ik informatie van een 'avatar' ? 't Is natuurlijk eens wat anders, maar de 2nd-life -technologie vereist heel wat oefening en is allesbehalve stabiel (zo bleek uit de presentatie). En zelf vraag ik me nog steeds af: wat is nu de toegevoegde waarde? Ok, bibliotheken moeten gaan waar gebruikers zijn, maar leiden alle bibliotheekgebruikers nu een actief tweede leven? Ook weer stof tot nadenken... Wat me wel zinnig lijkt zijn toepassingen in second life zoals het houden van virtuele vergaderingen, ... om geografische afstand te overbruggen. De toekomst zal uitwijzen of dit een blijver is of niet.

Een ander heet hangijzer die namiddag waren 'blogs' ofwel het gebruik van blogs als communicatiemedium in een bibliotheek. Sprekers Brian Kelly en Kara Jones van Bath University stelden in hun presentatie een raamwerk aan voor het opzetten van een blog in de eigen organisatie. De boodschap is: ga niet onbezonnen te werk: bepaal de doelstelling en de scope van een blog, hou rekening met bepaalde barrières zoals de cultuur, de mensen, ...Massa's nuttige info vind je op: http://www.ukoln.ac.uk/web-focus/ Oa onder 'events' , internet librarian 2007.

Laatste spreker de eerste dag was bekend gezicht Rob Coers (http://www.robcoers.nl/). Hij sloot deze dag af met enkele belangrijke tips voor wie de weerstand tegen web 2.0-tools in zijn/haar organisatie wil wegwerken. Belangrijke punten: voorzie training voor de gebruikers, focus op de voorlopers, heb het niet over financiële voordelen van web 2.0-tools, maar over 'Return on Participation' (ROP), word goeie maatjes met je IT-afdeling en last but not least: ga gewoon aan de slag! Maar toch nog dit: wees ook geduldig met sommige mensen, maar ook weer niet té geduldig. Tja, er is een evenwicht voor alles.
Morgen hopelijk meer over Internet Librarian.

1 opmerking:

  1. Hey Karolien, was erg tof om je in London ontmoet te hebben. Heeft wel wat he? Dank je voor het verslag en in aanvulling hierop nog de link naar de presentatie (ook downloadable) op Slideshare
    Tot ziens in Nederland :-)

    BeantwoordenVerwijderen