24 oktober 2007

Erfgoed 2.0


Een geslaagd voorbeeld van web 2.0 of hoe spannend en innovatief erfgoed kan zijn...

De website erfgoed.be werd onlangs bekroond met de VGI-Innovatieprijs, een prijs die wordt toegekend aan een historisch georiënteerde toepassing die vernieuwend is.

De jury reikt de prijs uit, omdat het project "werkelijk volledig meevaart op de huidige Web 2.0-golf. De website is een succesvolle mash-up, die gebruikmaakt van verschillende technologieën (tagging, rss, flickr, social networking, flickrmaps, ... om foto's te bewaren en te ontsluiten) en die weet te koppelen aan thema’s zoals erfgoed, landschappen en dorpsgezichten. De vormgeving, gebouwd rond tools ontleend aan flickr, is eenvoudig en direct te doorgronden. Bij elke foto hoort een tekstje en foto’s van erfgoed in de buurt worden op een overzichtelijk rijtje aangeboden. Het project bewijst hoe je met weinig middelen een zeer innovatief concept kan ontwikkelen dat werkt. Er is een bloeiende community rond deze website ontstaan en de inhoud bestaat volledig uit typische user-generated content. De site brengt veel materiaal samen dat in andere toepassingen hergebruikt kan worden. De positionering in de webcultuur van delen en samenwerken wordt nog eens onderstreept door gebruik van de Creative Commons licentie.”

Erf-goed.be verzamelt foto's van beschermde monumenten, landschappen en dorpsgezichten in Vlaanderen. Een bezoekje meer dan waard, volgens mij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten