17 oktober 2007

9 gouden regels voor kennismanagement 2.0


Leuk artikel gelezen op de website van Intellectueel Kapitaal, een Nederlands tijdschrift voor kennismanagement. Het stuk heet '9 regels voor kennismanagement 2.0' én maakt de lezer attent op het feit dat social software of web 2.0 tools perfect deel kunnen uitmaken van een totale kennismanagement-aanpak binnen een organisatie.


Een 'groepsblog' bijvoorbeeld. Volgens de auteurs een veel beter medium dan een gewone blog. Deelnemers aan een groepsblog zijn immers tegelijkertijd producent en consument, wat resulteert in gelijkwaardigheid onder de participanten. Gevolg: er onstaat een nauwere band tussen de communityleden en de bereidwilligheid om elkaar te helpen stijgt. By the way, kennisdeling onder 'peers' is sowieso efficiënter en behoeft minder sturing, volgens mij.


Een 'wiki' is als het ware het 'geheugen' van een bepaalde gemeenschap. Wiki's zijn volgens de auteurs bij uitstek geschikt voor het expliciteren van opgedane kennis.


Toch wijzen de auteurs erop dat het ontwikkelen van dergelijke tools geen garantie is voor succes. Dat is inderdaad iets waar ik mensen ook altijd op wijs. Systemen zoals kennisdatabanken zijn slechts ter ondersteuning van km. Meer dan ooit gaat km om mensen, mensen en nog eens mensen! Mensen die niet zomaar hun kennis willen delen met iedereen via een blog of een wiki. Kennis is immers macht en dat is nog steeds een belangrijke barrière om kennis te delen. Naast het installeren van web 2.0-tools is ook een cultuuromslag noodzakelijk. Zo wil ik graag een wiki installeren in de bibliotheek van Vlissingen. Om gebruikers te stimuleren om die wiki ook daadwerkelijk te gebruiken, vind ik het heel belangrijk om bijvoorbeeld diezelfde gebruikers te betrekken bij de ontwikkeling van de wiki. Besteed ook aandacht aan opleiding,.... Kennismanagement 2.0 is meer dan de som van kennismanagement en web 2.0. Ook een dosis verandermanagement én mensenkennis is geen overbodige luxe.

1 opmerking:

  1. Edwin Mijnsbergen19 oktober 2007 om 07:40

    Hoi,

    Een interessante ontwikkeling binnen dit verband:
    http://www.radarnetworks.com/press/release_20071019.html

    zie ook http://www.roughtype.com/archives/2007/10/twine_a_social_6.php

    BeantwoordenVerwijderen