30 mei 2008

Dag 2: Media4You conference


Vandaag ben ik aanwezig op de tweede dag van het Media4you congres, georganiseerd door o.a. Miramedia en de VOB. Ik breng live verslag uit vanuit de workshop 'media literacy, the new library function for the neighbourhood'.

Norma Verheijen, VOB, is de eerste spreker met een presentatie: 'The library as local window for media literacy'. De hoofdlijnen van haar betoog...

Een burger moet steeds meer mediavaardig zijn (bvb het invullen van je belastingformulier). De overheid probeert ons zelfstandiger te maken. De rol van bibliotheken: wij moeten vooral rekening houden met het veranderende mediagebruik (vooral het producerende gedrag van burgers).

Norma heeft het vooral over de plannen voor het landelijk centrum mediawijsheid. Dat komt er, maar het zal geen gebouw zijn, maar wel een netwerkorganisatie: alle organisaties in nederland met rol in mediawijsheid moeten daaraan deelnemen. 3 Programmalijnen zijn belangrijk: samenhang, onderzoek, innovatie.

Programmalijn 1: samenhang: broodnodig. Hoeveel organisaties zijn nu actief in Nederland op dat vlak van mediawijsheid en wat doen zij? Dat viel tegen. Bijna iedereen (80%) richt zich op kinderen en jongeren. (landschap in beeld gebracht via metrokaart met verschillende doelgroepen). Seniorweb en de bibliotheken hebben wel een focus op andere doelgroepen. Het zou handig zijn als we weten van elkaar: wie is waar mee bezig? (mediawijsheidkaart.nl)

Programmalijn 2: innovatie

Ontwikkelen van zinvolle dingen voor verschillende doelgroepen.

Programmalijn 3: onderzoek naar effecten van inspanningen.

Organisatievorm: er komt een landelijk virtueel loket (website wordt ontwikkeld). Er komt een landelijk fysiek loket (‘Beeld en geluid’). De bibliotheek zal fungeren als lokaal loket. Bibliotheken hebben al wegwijsfunctie inzake. De bibliotheek als fysiek loket betekent niet dat we een fysiek hoekje inrichten; we zijn momenteel al een loket op lokaal niveau (of dat voldoende is?). mediawijsheid zal onze zichtbaarheid vergroten.

Het VOB-Advies omtrent het centrum is aangeboden aan de minister en is inmiddels geaccordeerd. Het is vervolgens gepresenteerd aan de verschillende netwerkorganisaties en zij waren ‘positief afwachtend’. Het hele verhaal is vorige week goedgekeurd in de tweede kamer, dus het landelijk expertisecentrum komt er!

Wat gaat er nu concreet gebeuren?

Ouders maken zich meer en meer zorgen om internetgedrag kinderen.

Het expertisecentrum wil de focus op de bezorgde ouders leggen. Het is vreemd dat er veel initaitieven zijn voor kinderen en toch maken die ouders zich bezorgd. Bibliotheken kunnen ouders daarop wijzen. Bibliotheken kunnen ouderraden bijeenbrengen en een expert terzake (kind online, kinderconsument,…) uitnodigen die advies geeft.

Middelen?

Wat zijn de profielen van de verschillende partners en loketten: er gebeurt momenteel vooronderzoek inzake. Er is veel geld nodig! Ook gemeenten kunnen hierin een rol spelen (zoals bvb in Hoogeveen).

Dossier: www.debibliotheken.nl/mediawijsheid

Iemand vraagt hoeveel sturing wij kunnen verwachten? Norma zegt dat de VOB richtlijnen (handreikingen) zal geven, niet sturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten