30 mei 2008

Dag 2: Media4You conference: vervolg

De tweede bijdrage in de workshop voor bibliotheken & mediawijsheid kwam van professor Frank Huysmans, die we allemaal kennen van het rapport ‘De openbare bibliotheek: tien jaar van nu’ (SCP). Na de vertoning van het filmpje over het rapport (gemaakt door DOK), werd gevraagd hoe de situatie is na het verschijnen van het rapport.

Huysmans gaf aan vrij pessimistisch te zijn. Veel aandacht zal weer gaan naar vormelijke vernieuwing en het zal waarschijnlijk te lang duren voor de inhoudelijke vernieuwing er zal komen!

Media-educatie is voor de bibliotheek een goede kans om valide te blijven. De kansen zijn goed maar het zal niet vanzelf gaan. De zichtbaarheid van de bib in het digitale domein kan veel beter. Het is niet voldoende om een website te hebben. Mensen gaan nu eenmaal voor hun vragen naar het internet en daar moet je als bib zijn! Huysmans geeft ook aan dat er veel mensen in de bibliotheek bijna op pensioen gaan. Dat is eenkans voor het aantrekken van nieuw bloed in bibliotheken. Jammer genoeg zijn er te weinig studenten bibliotheek voorhanden die die rol kunnen opnemen.

Derde spreker is Charles Noordam, directeur Bibliotheek Den Haag, Wijkmedia Ateliers Den Haag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten