1 april 2009

Verslag dag 2 Computers in Libraries



De tweede dag van CIL werd afgetrapt door onze eigenste Erik Boekesteijn (DOK) die een interview had met Paul Holdengraber (New York Public Library). Paul was vorig jaar te gast op Bibliotheekplaza en wist toen al iedereen in de zaal te bekoren. Ondanks het feit dat ik hem al enkele keren live bezig zag ben ik nog steeds onder de indruk van zijn serene verschijning, zijn humor, maar vooral zijn intelligentie.  Paul sloot het interview af met een indrukwekkend citaat van Barack Obama die uitlegt hoe hij zijn eerste baan vond dankzij de bibliotheek.

Na Holdengraber was het tijd voor alweer een spreekster van formaat, nl. Helen Blowers (bedenkster 23Dingen). Zij gaf een levendige opsomming van negen feiten over digital natives en vervolgens reikte ze een framework aan met drie strategieën voor bibliotheken in het omgaan met deze generatie. De drie sleutels tot succes, volgens Helen, zijn: engagement, enrichment en empowerment.  Bibliotheken moeten zichzelf de vraag stellen: beantwoorden de tools die we inzetten aan deze criteria of niet?  Een leuk nieuwtje voor de fans van Helen: zij zal in de toekomst geregeld een stukje schrijven voor Digitale Bibliotheek.

De volgende spreker op het programma was David Lee King. Hij had het over hoe je als bibliotheek een rijke digitale ervaring creëert voor klanten (via je website). Geen gemakkelijk klus, maar David lijkt de kunst volledig in de vingers te hebben. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven.  Volgens David zijn er drie paden die leiden naar de ultieme digitale beleving: structural path (usability), community path (maak deel uit van de conversatie) en customer path (verras de klant).

Neem alvast een kijkje op de website van de bibliotheek waar King werkt (Topeka and Shawnee County Public Library).

In de namiddag stonden ook nog John Blyberg en Marydee Ojala als sprekers op het programma. Meer over hun presentaties in de volgende nummers van Digitale Bibliotheek.

Een boeiende dag werd afgesloten met een wel heel levendig debat – geleid door Stephen Abram - over nieuwe en dode technologieën. Nooit geweten dat bibliothecarissen zo gevat uit de hoek konden komen. Natuurlijk zal de wijn vooraf er ook wel voor iets tussen hebben gezeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten