30 maart 2009

Computers in Libraries: verslag eerste dag



De eerste dag van het Computers in Libraries –congres in Washington werd ingezet door Lee Rainie, Director Pew Internet & American Life Project. Na een uiteenzetting over hoe het internet het informatiegedrag van mensen heeft veranderd, zoomde Rainie dieper in op de resultaten van recent onderzoek over sociale netwerken. De doelstelling van het onderzoek was na te gaan hoe mensen omgaan met hun mobiele gadgets. Op basis van de resultaten zijn twee grote groepen technologiegebruikers te onderscheiden: 39% van de bevolking heeft een positieve houding t.o.v. mobiele gadgets en 61% klampt zich nog steeds vast aan desktopapparatuur. Beide groepen zijn op hun beurt onder te verdelen in 5 subcategorieën.  Zo bestaat groep 1 uit digital collaborators, ambivalent networkers, media movers, roving nodes en mobile newbies. Groep 2 is onder te verdelen in desktop veterans, drifting surfers, information encumbered, tech indifferent en off the network. In dezelfde context introduceerde Rainie het begrip ‘homo erectus’, een nieuw soort mens met andere verwachtingen over onder andere toegang to informatie en tijdsbesteding
Rainie sloot zijn presentatie af met vijf rollen die bibliotheken kunnen spelen in sociale netwerken. Wie meer wil lezen: bekijk de presentatie van Lee Rainie.

Een tweede interessante sessie op het programma vandaag werd geleid door Donna Scheeder, Director Law Library Services, Law library (Library of Congress). Zij en haar collega’s hadden het over een uniek project dat focust op het ontsluiten van juridische blogs (blawgs) waardoor ze een deel worden van de collectie. De reden hiervoor is dat blogs eigentijdse en relevante informatie bieden en dus thuis horen in een bibliotheekcollectie.Het resultaat zal eind deze week te zien zijn op hun website.
De voormiddag werd afgesloten met een presentatie van marketingexperte Kathy Dempsey. Zij somde in 40 minuten 25 tips op voor bibliotheken die  lokale samenwerkingsverbanden willen aangaan.

Na de middag stonden er nog interessante uiteenzettingen over wikis en nings, Flickr  Commons, cloud computing en bibliotheekblogs op het programma.
Wie meer wil lezen hierover kan een kijkje nemen op de blog van organisator Information Today. Ook in de volgende nummers van Digitale Bibliotheek zal ik meerdere artikels wijden aan enkele boeiende en vernieuwende initiatieven die hier de revue passeren. Wordt vervolgd dus…

Volg CIL2009 live op deze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten