19 oktober 2008

Internet Librarian 2008 London verslag 2


De tweede dag van het ILI2008-congres werd op spetterende wijze ingezet door ‘onze eigen’ Shanachie boys uit DOK Delft. Met trots en véél enthousiasme presenteerden ze hun eerste boek ‘The Shanachie Tour - a library road tip across America’(waarvan ik er al ééntje mocht ontvangen :-)). De film die ze vertoonden toonde fragmenten uit hun Shanachie Tour en ook kwamen – al dan niet live- inspirerende bibliotheekbloggers aan het woord. Een mooi citaat kwam van game-profete Jenny Levine. Zij wees op het feit dat de drager (het format zoals een boek of game, cd of dvd) slechts een ‘container’ is voor het verhaal. Het is uiteindelijk het verhaal dat belangrijk is en niet de verpakking.

Na deze wervelende show kon de rest van het programma van start gaan. Ondanks de ronkende titels van de bijdragen vielen de presentaties of de sprekers ietwat tegen. Zo had ik hoge verwachtingen van het ‘Bibliotheek2.0’-gedeelte, maar die werden niet helemaal waar gemaakt. Wél was ik gecharmeerd door het Deense project‘Linkpakke’. Dit is een programma dat front-office medewerkers de mogelijkheid geeft om automatisch (via knip en plak) referenties aan de frontdesk samen te brengen op één webpagina voor de klant (een infopakketje als het ware). Wanneer het opzoekingsproces is afgerond krijgt de klant in zijn/haar mailbox een permanente link naar een webpagina (het totaal van de referenties) toegestuurd. Op diezelfde pagina kan de bib tegelijkertijd ook andere activiteiten promoten. Een voorbeeld van een dergelijk pakketje kan men hier bekijken.
In de namiddag was het dan eindelijk tijd voor mijn eigen presentatie. Je vindt ze op slideshare. Aan supporters geen gebrek (dank je Jaap, Erik en Geert). Om het geheel af te ronden werd door de organisatoren op een humoristische wijze teruggekeken op 10 jaar ILI.

Al bij al vond ik ILI2008 een inspirerend congres en ook het publiek ontbrak het niet aan enthousiasme. Kijk maar eens hier hoe druk er getwitterd werd. Ik mocht aan den lijve ondervinden hoe praktisch Twitter kan zijn. Je weet meteen wat anderen van je presentatie vinden. Daarnaast is het een ideale netwerkingtool. Al is dat natuurlijk nog vooral een face-to-face aangelegenheid. En ook daarvoor bood dit congres meer dan voldoende gelegenheid.

De geslaagde foto komt van Michael Casey op Flickr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten