30 maart 2008

Bibliotheekplaza 2008


Vorige week was ik op Bibliotheekplaza 2008, georganiseerd door ProBiblio. Deze editie stond helemaal in het teken van 'ontmoeting en debat'. Een bijzondere uitdaging voor bibliotheken in dit digitale tijdperk, vind ik... Des te meer omdat het vaak moeilijk is om een evenwicht te vinden tussen het faciliteren van fysieke en digitale ontmoeting (waar begint het ene en waar begint het andere en hoeveel tijd/middelen besteed ik aan beide?)

De voornaamste reden van mijn bezoek was spreker Paul Holdengräber, verantwoordelijke voor het organiseren van publieke evenementen in de New York Public Library (Live! at the NYPL).

Volgens Holdengräber is het niet mogelijk om een ontmoetingsplaats te creëren op het web. Zijn commentaar: "je kan jezelf toch ook niet kietelen?" Dus concentreert hij zich volledig op het organiseren van live evenementen in de New York Public Library. Zijn stokpaardje: het confronteren van tegenpolen met elkaar in een gesprek. Zo zet hij met gemak een schrijfster van chicklit-boeken naast één of ander literair zwaargewicht. Het zal dan ook niet verbazen dat zijn evenementen op massale belangstelling van het New Yorkse publiek kunnen rekenen. Zijn tip voor bibliotheken: "Make it your priority to make people excited and passionated. Create a sense of hospitability in your library." Bibliotheken gaan al lang niet meer om boeken, maar om de kracht van ideeën. Dus: "Be engaged and remain curious about your community..." Het interview dat ik had met deze inspirerende persoonlijkheid zal later verschijnen in Bibliotheekblad.

Een interessante visie op het snijvlak tussen ontmoeting en kunst werd gegeven door spreker Jan Rudolph de Lorm van het Nederlandse Rijksmuseum. Zo vindt hij het heel belangrijk om geëxposeerde voorwerpen op een gedoseerde manier aan te bieden aan het publiek. Daarnaast kiest het museum ook meer en meer voor geïntegreerde plaatsing van kunstvoorwerpen met geschiedkundige artefacten waardoor de verschillende materialen elkaar versterken.

Daarnaast zijn ook zij meer en meer doordrongen van het feit dat een museum moet zijn waar de potentiële bezoekers zijn. Daarom heeft het Rijksmuseum een aantal 'satellietlocaties' geopend, bijvoorbeeld op Schiphol.

De man sloot af met een tip voor bibliotheken, die willen inzetten op 'ontmoeting': "Laat los! Bibliotheken moeten - net als musea - nieuwe wegen bewandelen. De kracht van het woord zal immers altijd blijven bestaan!" Een mooie opsteker, toch?

Natuurlijk was er nog veel meer te beleven op Bibliotheekplaza... Zo kreeg onder meer de Bibliotheek van Rotterdam een aanzienlijke geldprijs toebedeeld voor hun vernieuwende project 'Nieuwspunt'.

Al bij al een geslaagd evenement dus...

Foto: Eimer Wieldraaijer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten