23 december 2008

Droom wordt werkelijkheid: Digitale Bibliotheek officieel van start

Met ingang van maart 2009 gaat uitgeverij Essentials van start met Digitale Bibliotheek, een nieuw vakblad gericht op bibliotheekprofessionals in Nederland en Vlaanderen.

Digitale Bibliotheek is bestemd voor professionals werkzaam in openbare bibliotheken, bedrijfs- en instellingsbibliotheken, medische, juridische en museumbibliotheken en bibliotheken in voortgezet en hoger onderwijs. Het blad behandelt onderwerpen als de inzet van web 2.0 en gaming binnen de bibliotheek; de inzet van open access; auteursrecht; digitale leer- en werkplatformen; opbouw en beheer van digitale collecties en relevante technieken en methoden op deze gebieden.  In Digitale Bibliotheek zullen ook artikelen geplaatst worden afkomstig uit de internationale vakpers. Het eerste nummer zal verschijnen medio maart 2009. Voor dat jaar staan 7 nummers gepland in combinatie met een internationaal georiënteerd bibliotheekportal.

De hoofdredactie van het vakblad is in handen van Karolien Selhorst, werkzaam als beleidsmedewerker Digitale Bibliotheek binnen de OB Vlissingen. Daarnaast verzorgt zij in samenwerking met Essentials workshops en masterclasses en publiceert zij veelvuldig in verschillende vakbladen op het gebied van kennismanagement en bibliotheken. Selhorst trad eerder toe tot de redactie van kenniseconomisch vakblad Intellectueel Kapitaal, maar wisselt deze plaats in voor de hoofdredactie van Digitale Bibliotheek.

Digitale Bibliotheek wordt naast Intellectueel Kapitaal (IK) geplaatst. IK zal zich nadrukkelijker richten op bedrijfsorganisatorische aspecten van kennismanagement. Digitale Bibliotheek (BD) wordt daarmee het eerste Nederlandse vakblad dat exclusief gaat over de digitale bibliotheek. Met deze fondsuitbreiding en het uitgeven van boeken en het organiseren van congressen focust Essentials zich nog sterker op content over de kennissamenleving en -economie.

Noot voor de redactie:
Essentials (Rotterdam) is uitgever van Intellectueel Kapitaal, Digitale Bibliotheek, Logopedie en Foniatrie. Daarnaast organiseert Essentials congressen, masterclasses en workshops op het gebied van bibliotheken, web 2.0 en kennismanagement; onderwerpen waarover Essentials ook boeken uitgeeft.
Voor meer informatie over Digitale Bibliotheek kunt u terecht bij Karolien Selhorst: karolienselhorst@essentials-media.nl

6 opmerkingen:

  1. Klinkt veelbelovend! Heel veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Karolien, veel succes met deze nieuwe uitdaging. Ik ga het tijdschrift zeker met plezier lezen. En wie weet... kan ik er zelf ook wel eens een keer aan bijdragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @t Patrick: Héél graag zelfs (zie mailtje) :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De tagline van je blog spreekt me erg aan! Hoewel ik denk dat we de kans op serendipiteit zouden kunnen vergroten als we niet allemaal dezelfde blogs zouden volgen (including me). Daarom vind ik het ook altijd leuk om in kleine bibliotheekjes te filmen, vaak hetzelfde, maar soms stuit je op op die ene enthousiaste persoon: http://www.vimeo.com/2394037
    Zou een interessant artikel wezen: hoe vergroot je de kansen op serendipiteit in bibliotheken. Bibliotheken als Discovery Centers.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Proficiat Karolien, ik kijk met belangstelling uit naar het eerste nummer (en volgende)!

    BeantwoordenVerwijderen