11 augustus 2008

IFLA-congres dag 2


Nu alle officiële ceremonies achter de rug waren, kon vandaag het echte congres van start gaan. Op het programma vandaag stond, onder andere, de ‘Global literacy and reading fair’. In het kader van de ‘Literacy Decade’ van de United Nations (2003-2012) kwamen diverse bibliotheken van over de hele wereld hun leesbevorderingsinitiatieven voorstellen. Één van de sprekers was Marian Koren van de Nederlandse VOB. Zij zoomde in op het succes van de ‘Nederland Leest’ -campagne. Een ander inspirerend verhaal kwam uit het Canadese bibliotheekwezen waar men niet alleen focust op de leesvaardigheiden van kinderen en jongeren, maar ook op die van volwassenen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een groot deel van de Canadezen een erbarmelijk niveau van begrijpend lezen heeft.

Ook na de middag was het moeilijk kiezen uit het goed gevulde programma. De sessie ‘Libraries as public spaces’ focuste op de ontwikkeling van bibliotheken als publieke plaatsen. Onderzoek van deze materie heeft vaak verstrekkende gevolgen voor de inrichting van hedendaagse bibliotheken.

Wie tussendoor even niet wist wat te doen kon terecht in de ruimte exhibitieruimte die bevolkt wordt door tientallen exposanten.

De dag werd afgesloten met de vertoning van‘The Hollywood Librarian’. Maakster Ann Seidl – die ook Nederland bezocht in het voorjaar - kwam de documentaire over bibliothecarissen in de film live toelichten.

Mijn dagelijkse verslagen zijn ook te lezen op de website van Intellectueel Kapitaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten