11 augustus 2008

Officiële opening van het IFLA-congres in Quebec


Honderden bibliothecarissen van overal ter wereld waren vandaag verenigd in Quebec op de officiële openingsceremonie van de 74e editie van het IFLA-congres dat dit jaar als thema ‘Libraries without borders: navigating towards global understanding’ heeft. Om het geheel kracht bij te zetten waren heel wat notabelen vertegenwoordigd, waaronder IFLA-presidente Claudia Lux en de ‘Governor General’ van Canada Michaëlle Jean.

Beide vrouwen focusten in hun toespraak heel sterk op de humanitaire missie van bibliotheken en de rol die zij vervullen als ‘gatekeepers’ van kennis en informatie.

De reeks toespraken werd doorspekt met optredens van diverse lokale artiesten die elk op hun manier verwezen naar het 400-jarig bestaan van de stad Quebec, dat dit weekend uitgebreid gevierd werd.

In het tweede gedeelte van de ceremonie mocht de Université Laval de honneurs waarnemen. Zij grepen deze gelegenheid aan om een eredoctoraat uit te reiken aan Ismaël Serageldin, de directeur van de bibliotheek van Alexandrië. Vooral zijn levenslange strijd tegen analfabetisme, xenofobie en fundamentalisme werd uitgebreid gelauwerd.

De feestvreugde van vandaag werd enigszins getemperd door het feit dat heel wat IFLA-vertegenwoordigers en sprekers problemen hadden met de aanvraag van hun visum. Maar liefst vijftien onder hen slaagden er tot nu toe niet in om Canada binnen te geraken.

De eerste officiële dag van het congres werd feestelijk afgesloten met een bruisende ‘culturele show’.

Mijn dagelijkse verslagen vanuit Quebec zijn ook te lezen op de website van 'Intellectueel Kapitaal'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten