13 augustus 2008

Kennismanagement draagt bij tot de wereldvrede: dag 4 op IFLA

Ook op een congres zoals dat van IFLA mag een thema als web 2.0 uiteraard niet ontbreken. De eerste bijeenkomst van de ‘Libraries and web 2.0’- discussiegroep wilde vooral het publiek bewust maken van de noodzaak van het vrij verspreiden van metadata. Zo is het belangrijk dat niet alleen bibliotheken, maar ook organisaties zoals OCLC – vertegenwoordigd op de sessie door vicepresidente Karen Calhoun van de Worldcat and Metadata Services - hun bibliografische gegevens vrij ter beschikking stellen willen zij tegemoet komen aan de noden van hun gebruikers en overleven in de web 2.0-wereld. Panellid Stephen Abraham (SirsiDynix) voegde daaraan toe dat niet alleen de kosten voor het delen van metadata moeten worden geminimaliseerd, maar dat alle barrières – waaronder ook intellectuele – moeten worden opgeheven. Heel wat voer voor discussie dus.

Een tweede sessie – met als thema‘Towards understanding in the multicultural world’ - werd georganiseerd door de ‘knowledge management’- sectie binnen IFLA. Donna Scheeder – hoofd van de ‘Law Library Services’ binnen de Library of Congress – beet de spits af door te wijzen op het feit dat kennismanagement kan bijdragen tot het dichten van de kloof tussen verschillende landen en culturen en dus een bijdrage kan leveren aan meer wereldvrede. Vervolgens was het de beurt aan diverse sprekers van, onder meer, de Harvard Business School en van de United Nations Organisation om hun best practices inzake kennismanagement te delen met het publiek. Over één ding waren ze het allemaal eens: samenwerking is meer dan ooit noodzakelijk.

Omdat ook de inwendige mens moet gevoed worden, had Marian Koren van de VOB een etentje georganiseerd voor alle Nederlandstalige deelnemers aan het IFLA-gebeuren. Een mooie afsluiter voor alweer een vermoeide congresdag.

Dit verslag is ook te lezen op de website van Intellectueel Kapitaal

1 opmerking:

  1. Ik ga geloof ik heel erg jaloers worden op jouw baan. Leuk dat met weblogs afstanden zo makkelijk te overbruggen zijn. Met dank aan 23dingen!

    BeantwoordenVerwijderen