18 augustus 2008

Laatste dag IFLA...


Heel wat minder volk vandaag op de alweer laatste dag van het IFLA-congres. De paneldiscussie met als thema ‘social computing tools and knowledge sharing’ - georganiseerd door de IFLA ‘knowledge management’-sectie kon echter op heel wat belangstelling rekenen.

De sessie werd ingeleid door enkele korte presentaties van, onder meer, David Gurteen, consultant kennismanagement en bezieler van de wereldwijd verspreide Gurteen Knowledge Community. Hij schetste heel kort de geschiedenis van ‘kennismanagement 1.0’ en de komst van ‘kennismanagement 2.0’ ofwel ‘social knowledge management’. Vervolgens wist hij het publiek te boeien door te vertellen over zijn eigen ervaringen met social tools. De tweede spreekster Moira Fraser – werkzaam in het informatie-en kenniscentrum van het Nieuw-Zeelandse parlement – focuste op het gebruik van social tools door parlementen en regeringen wereldwijd. Vooral blogs – een middel om ook de jongere generatie te bereiken – scoren heel goed bij politici.

Nog een interessante bijdrage kwam van Mary Lee Kennedy, verbonden aan de bibliotheek van de befaamde Harvard Business School. Zij legde de klemtoon op hoe academici social tools gebruiken om in contact te komen met collega-wetenschappers. De discussie werd afgerond met een handvol bruikbare tips voor bibliotheken die met web 2.0 aan de slag willen. Zo is het belangrijk dat je als bibliotheek eerst een online gemeenschap in het leven roept – bijvoorbeeld door middel van een aanwezigheid op Facebook – die de nodige kritische massa levert voor je bibliotheekblog of wiki. Over één ding waren alle sprekers en deelnemers uit het publiek het eens: het is belangrijk dat je experimenteert en speelt met de vele tools die op het web voorhanden zijn.

Conclusie: voor bibliotheekmensen die niet bang zijn om verder te kijken dan de muren van hun bibliotheek is het IFLA-congres een bijzonder boeiende leerervaring en sociaal gebeuren. Een echte aanrader dus!

1 opmerking: