
30 december 2007
Tips voor goede voornemens

17 december 2007
De komst van 'social knowledge management' of KM 2.0 (of is het nu KM 0.0?)

Maar waar draait het nu om bij KM 2.0'? Het toverwoord hier is 'social of sociaal'. Een ander woord voor KM 2.0 is dan ook 'social KM' ofwel 'kennismanagement met een menselijk gezicht' (zoals ik het zelf noem). Dit nieuwe model voor kennismanagement legt meer en meer de macht van het kennis delen in de handen van het individu. Binnen KM 2.0 wordt vooral gewerkt met social tools of 'zachte' tools zoals 'after action reviews' (projectevaluatie), kenniscafés, wikis en blogs.
Blogger Dave Pollard noemt KM 2.0 liever 'KM 0.0' om de volgende reden:
"What some have called KM 2.0, I prefer to call KM 0.0, because it's getting back to the roots of why and how people share what they know. It could also be called PKM -- Personal Knowledge Management -- because it's about self-managed content and peer-to-peer connectivity."
Mooi toch, hoe alle stukjes van de puzzel in elkaar passen?
10 december 2007
Bibliotheekmarketing 2.0
De spreekster zette ook een aantal aandachtspunten op een rijtje. Zo moeten filmpjes beantwoorden aan bepaalde kwaliteitsstandaarden. Een helder geluid én een vaste hand bij het filmen is een vereiste. Meer tips vind je in de Youtube videotoolbox.
Een filmpje maken is ook tijdsintensief en je moet er het nodige budget voor uittrekken (materiaal, montage,...). Blijft natuurlijk de vraag: waar moet je het over hebben in je filmpje? Enkele ideeën: geplande evenementen in de bib (lezingen, ...), bibliotheekdiensten enz..
Een wel zéér grappig voorbeeld is opgenomen in deze blog. En nu... filmen maar. Zijn er eigenlijk ook Nederlandse/Vlaamse bibliotheken die zo origineel uit de hoek komen?
7 december 2007
Lid van redactie Informatieprofessional
Méér Online Information
Wie blogs wil inzetten ten dienste van kennismanagement in een organisatie kreeg nog enkele tips mee van Lilia. De belangrijkste is volgens mij dat het management bloggen bespreekbaar moet maken in de organisatie. Ook 'vertrouwen' is een belangrijke voorwaarde voor het ondersteunen van blogs. En net daar wringt het schoentje in veel organisaties. Bloggers delen hun schrijfsels namelijk heel vaak met de buitenwereld. Het risico dat zij ook hun negatieve ervaringen met de organisatie op het net gooien is dus wel degelijk reëel en dat is iets waar organisaties zeker rekening mee moeten houden voor ze hun werknemers aan het bloggen zetten. De presentatie van Lilia en nog veel meer interessants kan je bekijken op haar blog Mathemagenic.
5 december 2007
Online Information dag 2
Tot morgen (hangt ervan af hoe moe ik ben) of vrijdag voor meer nieuws en verslagen
4 december 2007
Online Information en privé meeting met Jimmy Wales van Wikipedia
Enfin, dit terzijde was ik tegen 9u30 helemaal klaar voor gastspreker van de dag, nl. Jimmy Wales van de alombekende Wikipedia! Ik had er echt naar uitgekeken en mijn verwachtingen werden ook ingelost. De man maakte van de gelegenheid gebruik om ook enkele nieuwe projecten van zijn ander bedrijfje 'Wikia' voor te stellen. Zo lanceren die héél binnenkort een totaal nieuwe zoekmachine gebouwd met open source software. Een ander stokpaardje van Wales is het inzetten van Wikipedia in ontwikkelingslanden. 'Free access to information/knowledge for everyone in his/her own language' is zijn lijfspreuk.
De kers op de taart voor mij was het feit dat ik daarna een privé interview met de man had! Omdat dit allemaal een beetje veel wordt voor dit verslag, maak ik er binnenkort een aparte blogpost van!!! Ook Bibliotheekblad zal dit interview waarschijnlijk later coveren.
Na deze opwindende voormiddag, was het weer tijd voor het serieuze werk. Ik besloot er een dagje web 2.0 van te maken - hoe kon het ook anders? Jammer genoeg had ik de indruk dat heel wat presentaties vrij oppervlakkig bleven, héél veel visies en ideeën werden gelanceerd, maar echte praktische tips waren een beetje zoek. Enkele blikvangers....
Een mooi project is Minabibliotek.se , een samenwerkingsverband tussen Noorse openbare bibliotheken. De belangrijkste verwezenlijking uit dit project is hun gezamenlijke website in web 2.0-stijl mina.bibliotek.se. De achterliggende bedoeling was om een extra forum te creëren voor de bibliotheek en haar gebruikers (of niet-gebruikers). Het leuke is dat deze bibliotheken nu al - de website is slechts enkele maanden online - nieuwe 'communities' zien ontstaan. Vooral gemeenschappen van mensen met gelijkaardige hobbies doen het heel goed. Hoe virtuele ontmoeting toch uitmondt in fysieke ontmoeting. Leuk! Des te meer, omdat de bibliotheek hierin een zeer creatieve en opbouwende rol speelt.
Wat ook indruk maakte was de presentatie over de 'library 2.0' -strategie van de British Library, de nationale bibliotheek van GB. Om hun doelstellingen te kunnen waarmaken, proberen ze nu allerlei partnerships uit met o.a. Microsoft. éen van hun verwezenlijkingen tot nu toe is een soort desktop voor onderzoekers, opgebouwd in de Vista-stijl. Wie Vista op zijn pc heeft, kan een voorbeeld bekijken op hun site. Ik moet het zelf nog eens bekijken, maar mijn internetverbinding is hier zo traag....
De eerste dag werd 'feestelijk' afgesloten met een drink (jawel!) én met een 'knowledge café' van knowledge management goeroe David Gurteen. Ik had eerder al zo'n café meegemaakt in Barcelona op het ECKM, ook met David. Het leuke van een dergelijk iniatiatief op congressen is dat je heel wat leuke mensen leert kennen. 'Knowledge cafés' zijn makkelijk en flexibel in te vullen: niets moet, alles mag... Kijk, dat vind ik persoonlijk een mooie afsluiter voor een toch vermoeide dag. Meer verslagen kun je verwachten in de volgende dagen. Dit was nog maar een voorproefje én een vluggertje, want mijn hotel heeft niet zo'n stabiele internetconnectie. Tja, " internet access anytime, anywhere" is nog een verrre droom (zucht)...